1. Anasayfa
  2. Yaşam

Yeni müfredat nedir? Yeni müfredat nereden bakılır?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredatı yayınlandı. Peki yeni müfredat nedir? Yeni müfredatta neler değişti? İntegral kalktı mı? Yeni müfredata nereden bakılır? Yeni müfredat ne zaman değişti? Hangi sınıflarda uygulanacak? İşte A’dan Z’ye Milli Eğitim Müfredatındaki değişiklikler….

Yeni müfredat nedir? Yeni müfredat nereden bakılır?
0

Milli Eğitim Bakanlığı, 2017’den beri yapılacak en kapsamlı müfredat değişikliği ile ilgili çalışmasını tamamladı. Buna göre yeni müfredatta yüzde 35’lik bir seyreltilme yapılarak ders içerikleri daha sade bir hale getirildi. Peki yeni müfredatta hangi ülkeler incelendi? Müfredatta yeni dersler var mı? İşte detaylar…

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2017 yılından bu yana yapılacak en kapsamlı müfredat değişimiyle ilgili müfredat çalışması tamamlandı. Yeni müfredatta yüzde 35’lik bir seyreltilme yapılarak ders içerikleri sadeleştirildi. Bir hafta boyunca askıda kalacak yeni müfredatın tüm teknik detayları mayıs ayı içerisinde yapılacak bir lansman toplantısıyla kamuoyuna tanıtılacak. Peki yeni müfredatta nasıl değişiklikler yapıldı? Hangi kademelerde uygulanacak? Öğretmenlerin eğitimi nasıl olacak. İşte 10 soruda yeni müfredatın detayları:

YENİ MÜFREDAT NEDİR?

Tüm sınıflarda derslerin sadeleşeceği, öğrencilerin her alanda becerilerini geliştirebileceği programlar üzerinde çalışıldı. Bilgiye erişmekten ziyade, öğrencilere beceri kazandırarak eriştikleri bilgiyi analiz edebilecek bir eğitim içeriği hazırlandı.

Başlangıç noktası 2013’e dayanıyor. Bu süreçte çok uzun görüş alışverişleri ve toplantılar yapıldı. Geçen yazdan itibaren 20’nin üzerinde çalıştay düzenlendi. Sonrasında da her bir ders için oluşturulan ekiplerle yüzlerce toplantı yapıldı.

YENİ MÜFREDATI KİM HAZIRLADI?

Geçen yazdan bu yana binden fazla öğretmen ve akademisyenle toplantılar yapıldı. 260 akademisyen, 700’ün üzerinde de öğretmen bu toplantılara sürekli olarak katıldı.

YENİ MÜFREDAT HANGİ SINIFLARDA

Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda önümüzdeki eylül ayından itibaren yeni müfredat uygulanacak. Diğer sınıflarda kademeli olarak geçiş yapılacak.

DERS SÜRELERİ KISALACAK MI?

Hayır. Ders sürelerinde bir değişiklik olmayacak ancak dersler sadeleşecek. 12 yıllık zorunlu eğitim içerisine tekrar edilen konular çıkarıldı. Müfredatta yüzde 35’lik bir seyreltme yapıldı. Çocukların yaşlarına göre akademik yetkinliklerinin üstünde almakta zorlanacakları bilgiler de müfredatta bulunmayacak.

YENİ DERSLER VAR MI?

Bütüncül gelişim, yeni hazırlanan öğretim programlarının temel vizyonunu oluşturuyor. Bu yaklaşımla öğrencilerin sadece bilgi ve becerilerle değil, aynı zamanda kişisel değerler, insan ilişkileri, sağlık, sanat, kültür ve toplumsal sorumluluk gibi farklı alanlarda da gelişmeleri amaçlanıyor. Yeni müfredatta bu yönde dersler de olacak.

BECERİ TEMELLİ DERSLER NELER?

Teknolojiden sosyal yaşam kurallarına kadar birçok konuyu kapsayan yeni dersler öğrencilere birçok alanda beceri kazandırmayı hedefliyor. Bu anlamda bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı olmak üzere 9 okuryazarlık türü belirlendi.

ÖĞRETMENLER YENİ MÜFREDATA NASIL HAZIRLANACAK?

Programların kesin onay süreci tamamladığı andan itibaren öğretmenler hizmet içi eğitim sürecine tabi tutulacaklar. Programlar onaylandığı an takvim hayata geçecek ve eylül ayına kadar öğretmenler bu anlamda hizmet içi eğitim alacak.

YENİ MÜFREDAT NEREDEN BAKILIR?

Veliler ve öğrenciler yeni müfredata nereden bakılır? Sorusunun yanıtını da araştırıyor. Yeni müfredata https://gorusoneri.meb.gov.tr/ adresinden ulaşılıp öneri ve görüşler yazılabilir. Eğer yoğun bir şekilde görüş alışverişi devam ederse 1 haftalık askı süreci uzatılabilecek.

 

.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir