1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Ev sahipleri kadar kiracıları da ilgilendiriyor! Bir ay süre kaldı, cezası var!

Kira geliri beyannamesi için 1 Mart’tan itibaren süreç başladı. Son gün 1 Nisan… Beyanname artık ev sahipleri kadar kiracıları da ilgilendiriyor. Peki kimler kira beyannamesi verir? Kiracı kira beyannamesi veriri mi? Kiracı beyanname zorunlu mu? Kira beyannamesi son tarih ne? İşte detaylar…

Ev sahipleri kadar kiracıları da ilgilendiriyor! Bir ay süre kaldı, cezası var!
0

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren GİB, “kira bildirim formu” ile kiracıları da sürece dahil etti. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi’ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma ulaşabiliyorlar, e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlayabiliyorlar. Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırılması amaçlanıyor.

KİRACI KİRA BEYANNAMESİ VERİR Mİ?

Uygulamayla vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi planlanıyor. Kiracılar da artık sürece dahil edildi. Hem ev sahibinin gerçek beyanda bulunup bulunmadığı hem de beyanname vermediği bu yolla ortaya çıkıyor. Böylece devletin vergi kaybının da önüne geçilmiş olacak.

KİRA BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart’ın hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında verilebilecek.

KİRA BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULUR?

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığ’ının “gib.gov.tr” internet adresi üzerinden “hazır beyanname sistemini” doldurabilecekler, Dijital Vergi Dairesi’nden hazır beyana ulaşılabilecekler.

KİRA BEYANNAMESİ VERMEMENİN CEZASI NEDİR?

Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası uygulanacak.

KİRA BEYANNAMESİNDEN KİMLER MUAFx?

Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamayacaklar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir